İş aramaya başlamadan önce ilk yapılması gereken profesyonel bir öz geçmiş hazırlanmasıdır.İlgimizi çeken her firmaya başvurularda bulunup bekleme sürecine geçiyorken belki de cv hazırlarken yapılan hatalar, hayalimizde ki işi kaçırmamıza neden olabilir.
Hayalinizde ki işe başvurduğunuzu varsayalım. CV’i hazırlarken yaptığınız hatalar nedeniyle belki de hayalinizde ki işi 30 saniye içerisinde kaybedebilirsiniz. Çünki o işe sizden başka binlerce kişi daha başvuru yapmaktadır. Öz geçmişinizi inceleyen kişinin tüm başvuru yapanların CV lerini saatlerce izleme zamanı olmayacaktır. Bu yüzden kısa ve öz bilgilere yer vermeniz gerekmektedir.
Cv’lere sık sık yazılmasına rağmen,yazılmamasının daha çok yarar sağlayacağı 10 bilgi şöyle;
1–Kariyer hedefi (Objective statement): Uzun bir süre önce CV’lere yazılmaya başlayan fakat çoğumuzun yanlış değerlendirdiği bir bölüm. Genellikle bu bölüme yazdığımız “Ben büyük adam olacağım” dır. Fakat aslında bu bölümde, başvuru yaptığımız işe bizim ne katebileceğimizi anlatmamız gerekiyor.
2-Hobiler: Sizi diğer başvurulardan ayırt edecek, sizi o başvuruların arasında ön plana atabileceğini düşündüğünüz hobiniz varsa yazabilirsiniz. Fakat “maça gitmek,kitap okumak” gibi sıradan şeyler yazacaksanız bence hiç CV niz de bu bölüme yer vermeyin 🙂
3-Kişisel bilgiler: Özel hayatınızda ki bilgilere yer vermek CV’nizi dolu göstermekten başka hiçbir işe yaramaz. Örneğin 2 çocuğunuzun olması sizi diğer başvurulardan öne çıkarmaz. Yazımın başında bahsettiğim o ilk 30 saniyeyi bu gibi gereksiz bilgilerle ziyan etmeyin.
4-“Referans bilgileri istenildiği takdirde verilecektir”: CV’nizi inceleyen kişi, arayıp referanslarınızı soracak kadar zaman bulamayabilir. Bu kısmı çıkararak 2 satır daha kazanabilirsiniz.
5-Fotoğraf: Bir Avrupa ülkesine veya ABD kökenli bir firmaya başvuruyorsanız fotoğrafınızı CV’nizden mutlaka çıkarınız. Bunun nedeni; eğer işe siyah bir vatandaş başvuruyorsa beyaz insan kaynakları çalışanları fotoğrafı görünce bilinçsizce de olsa önyargılı yaklaşabiliyorlarmış. Bizde de bu anlayışın tam tersine bir anlayış var. Fotoğraf bulunmayan CV’ye önemsiz gözüyle bakılıyor. İlla resim koymak istiyorsanız plajda,sporda vb. yerlerde çekindiğiniz resimleri cv’nize eklememeye dikkat ediniz.
6-İletişim bilgilerinde aşırıya kaçmak: Kendinize ait fazla iletişim numarası vermek, sizi iş başvurunuz için arayacak olan kişinin hangi numarayı arayacağı konusunda kafasını karıştırabilir. “Bana ulaşamazsa ….. ulaşsın” diye düşünerek size ait olmayan iletişim bilgileri vermeyin. Zira çok istediğiniz işi,pozisyonu sırf bu yüzden bile kaybedebilirsiniz.
7-Ufak iş tecrübeleri: Başvuru yaptığınız pozisyonla ilgili değilse, bu bölüme CV’nizde yer vermeyiniz.
8-Ek Belgeler: İş ilanında belirtilmedikçe kan belgesi,diploma gibi evraklarınızı CV’nizin ekine eklemeyiniz. İnsan kaynakları uzmanının “Bu evraklarda neymiş” demesiyle sayfaları karıştırması sizin 30 saniyelik zamanınızdan çalacaktır.
9-Uzun paragraflar: Uzun paragraflardan kaçınarak bahsedeceğiniz iş tecrübelerinizi madde işaretlerini kullanarak yazmalısınız.
10-İmla hataları ve Yazım Yanlışları: “Daha doğduğu yeri,doğduğu şehrin adını yanlış yazan kişiden bizim şirkete ne hayır gelir ki?” dedirtmemek için CV’nizi bir yere göndermeden önce 1-2 kez kontrol etmenizde fayda var. 🙂
Sonuç olarak;
* Özgeçmiş hazırlarken kısa ve öz cümleler kurmaya dikkat ediniz.
* İş tecrübeleriniz gibi konulardan bahsederken madde işaretlerini kullanabilirsiniz.
* Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalıdır. Punto olarak da 11 – 12 kullanmalısınız
* Gereksiz bilgiler eklemekten kaçının.
iş başvurum için özgeçmişimi istemişlerdi. Hazırlamadan önce ufak bir araştırma yapmak istemiştim. Güzel tüyolar vermişsiniz teşekkürler.