Home Ofis Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Vergi dairesi evde şirket kurmaya izin veriyor mu?Şahıs şirketi kuruluşu için gerekli evraklar nelerdir? Şahıs şirketi kuruluş işlemleri. Şahıs şirketi kurma maliyeti ne kadar? Şahıs şirketi nasıl kurulur? Home Ofis Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? sorularına cevap bulabileceksiniz.
Vergi dairesi, evde şirket kurmak için müsade etmektedir. Genellikle çok düşük ölçekli, evden yürütülebilecek internet üzerinden yapılan satışlar (ürün alım satımı, youtuberlik vb.) veya yapılacak işin basit usul mükellef kapsamında değerlendirilemediği durumlarda ev adresi gösterilerek evde şahıs şirketi kuruluşu yapılabilir.
Şahıs firmaları en çok tercih edilen şirket türüdür. Evde şahıs şirketi açıldığında, şirketiniz normal bir şahıs firması ile aynı yükümlülükleri yerine getirebilir. Bu yükümlülükleri kısaca yaptığı işler veya satılan mallar neticesinde fatura kesmek, gerekli beyannameleri dönemlerinde vermek olarak özetleyebiliriz. Beyanname verebilmek için bir serbest muhasebeci mali müşavir ile anlaşmanız gerekmektedir.
Şahıs firması kurmanın avantajları :
- Düşük muhasabeci ücreti (Tüzel şirketlerin (limited şirket ve anonim şirkete göre)
- Şahıs firmasını açmak ve kapatmak diğer şirket türlerine göre daha masrafsız ve daha kolaydır.
- Şartları sağlıyorsanız genç girişimci istisnasından yararlanarak 1 sene bağkur primi ödemek zorunda kalmazsınız.
- Yine Genç Girişimci İstisnasından yararlanarak 3 yıl boyunca yaptığınız karın 75.000-TL’lik kısmı vergiden muaf olur. (her yıl için 75.000-TL)
Örneğin; 2021 yılı içerisinde 80.000-TL’lik geliriniz var diyelim. Eğer genç girişimci istisnasından yararlanıyorsanız, 80.000-75.000=5000 liranın vergisini ödersiniz.
Şirket Kurulumu, Kosgeb Destekleri – Hibeleri Hakkında Ayrıntılı Bilgi
Şahıs şirketi kurmak için gerekli evraklar nelerdir?
- Tapu fotokopisi ya da kira kontratı
- Nüfus cüzdan sureti
- İmza beyannamesi
- İkametgah
- Araç alış senedi ve ruhsat (varsa)
Home Ofis Şahıs Şirketi Kuruluş Masrafları – Giderleri
– 1 adet nufus cüzdanı sureti
– 2 Adet ikametgah
– İmza beyannamesi noterden 100-TL civarında
– Muhasebeci Vekaleti (150-200-TL)
– Kira Kontratı veya Tapu Fotokopisi
Ayrıca fatura basımı – kaşe yapımı vb. muhtelif giderler için 300-TL ‘ lik bir bütçe ayırmanız gerekmektedir.
18-29 Yaşındaki girişimciler 3 yıl boyunca (75.000-TL’ye kadar) yaptıkları kar üzerinden vergi alınmamaktadır. Ayrıca 1 yıl boyunca Bağ-Kur Primleri Devlet tarafından karşılanmaktadır.
Home Ofis Şahıs Şirketinde Stopaj Vergisi Ödenir mi?
Ev adresinde kurulan şahıs firmalarında; stopaj ile ilgili iki durum söz konusudur. Bunlar ev şahıs firması kurana mı ait yoksa şirket kiralık olan bir evde mi kurulduğudur. Ev şahıs firması sahibinin veya anne-babasınız üzerine ise stopaj ödenmez. Fakat şirket kiralık bir evde kurulmuşsa brüt kira üzerinden %20 stopaj ödemeniz gerekmektedir.
Şahıs Firması Hangi Vergileri Öder?
Home Ofis – Evde Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Şirket adresi olarak gösterilecek olan ev, size ait veya 1. dereceden akraba anne baba eş veya çocuk şeklinde ise kira kontratı düzenlenmesine gerek yoktur. Böyle bir durumda muvafakatname düzenlenmesini önermekteyiz. Örnekleri için yorumlar kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.
- Home ofis şahıs firmalarında elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerin yarısı şirkete gider olarak yazılabilmektedir.
- Ev içinde şirket kursanız bile, şirket kurulduğu tarihten itibaren Bağ-Kur’a kayıt olma yükümlülüğün bulunmaktadır. Eğer aynı anda başka bir firmada SSK’lı olarak çalışmakta iseniz Bağ-Kur yükümlülüğünüz bulunmamaktadır.
Soru: Emekliyim şahıs şirketi kurabilir miyim?
Cevap: Evet kurabilirsiniz. Bu durumda Bağ-Kur yükümlülüğünüz doğmaz.
Soru: SSK’lı olarak çalışmaktayım. Şahıs şirketi kurmamda bir sakınca var mıdır?
Cevap: Çalıştığınız şirket tarafından bir engel bulunmadığı taktirde şirket açmanızda bir engel yoktur. Ayrıca Bağ-Kur yükümlülüğünüz de SSK’lı olduğunuz için bulunmaz. Bu bir avantaj olarak da değerlendirilebilir.
Başta Bursa,İstanbul, İzmir olmak üzere birçok ilde mükelleflerimize hizmet vermekteyiz.
Home ofis şirket kuruluşu ve muhasebe işlemlerinin tüm detayları hakkında bilgi almak için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.