Merhabalar Değerli Ziyaretçilerimiz, Sizlerden gelen yoğun istek üzerine mali müşavire soru sor isimli bu sayfamızı oluşturmaya karar verdik.
Bu sayfamızda kafanıza takılan muhasebe, vergi, SGK, Kosgeb destek ve hibeleri, İşkur ile ilgili mali müşavire soru sorabilirsiniz. Hemde ücretsiz bir şekilde. Soru cevap bölümümüze bu konularla ilgili bütün sorularınızı yorum kısmına yazarak gönderebilirsiniz. Sorunuza sadece bir cevap verilecektir. Soruya bağlı ikinci sorulara cevap verilmeyecektir. Bunun için ücretli danışmanlık talep etmeniz gerekir.
Soru sorabilmek için yorum kısmına isminizi ve mail adresini belirtme zorunluluğunuz bulunmaktadır. E-mail adresiniz paylaşılmayacak olup sadece geri dönüş yapmak için istenmektedir. Takma isim veya nick ile soru sorulduğunda sorunuz paylaşılmayacak ve cevaplanmayacaktır.
Ne zaman emekli olurum, kıdem tazminatım ne kadar, ihbar tazminatı ne kadar alırım gibi hesaplama soruları cevaplanmayacaktır. Bu gibi sorular için internette bir çok site ve araç mevcuttur.
Bu sayfada sadece sorulara cevap verilecektir.
Merhaba. İşkurun iş başı eğitim programı ile bir şirkette çalışmaya başladım. Şirket, programımın 3. ayında ayrıca bir iş sözleşmesi imzalatmak istiyor. Bu sözleşmede ise belirli bir ücret var ve zaten işkurdan aldığım ücret belli. Zaten iş başı eğitim programına girerken sözleşme imzalamıştım, bu sözleşmeyi imzalamam gerekir mi?
Merhaba, kurs süresinin sonunda işyeri size ssklı olarak işe almış ve kendi personeli olacağınız için yeni bir iş sözleşmesi imzalatmak istiyordur. İşkur sözleşmesi ayrı, ssklı olarak işe girdiğinizde imzalanan sözleşme ayrı düzenlenir. Bunun teyidini çalıştığınız işyerinden yapabilirsiniz.
Merhaba, ben kendi sitemi kurup stoksuz satış yapmak istiyorum ürün Çin’den Amerika’ya gidecek sadece Türkiye’den kontrol edeceğim ödemeleri ise PayPal ile alıp transferwise aracılığıyla Türkiye deki banka hesabıma aktaracağım şirket kurmak zorundamıyım?
Evet gelir elde edeceğiniz için şirket kurmanız gerekmektedir. Kosgeb hibeleri ve maliye teşvikleri hakkında ayrıntılı bilgi için numaranızı yazmanızı rica ederiz. (Ekibimizden başkası numaranızı görmeyecek)
Merhaba universite öğrencisiyim bi ödevim hakkında acil yardıma ihtiyacım var bir mali müşavir yada muhasebeciye sormam gerekiyor 1.soru şu E-Muhasebe uygulamaları (E-Fatura,e defter vb) yapmış olduğunuz işlerde kolaylık sağladımı,sağladı ise hangi işlerde ne gibi kolaylıklar getirmiştir.
mali müşavir olaraktan cevap verebilirmisiniz yarın son gün
Merhabalar ben bir yazılımcıyım ve yılda bir kaç sefer iş alıyorum devamlı olarak fatura kesmem gerekmiyor. Daha önce şahış şirketi kurmuştum. Bir yılda 3 kere fatura kestim fakat her ay hiçbir şey yapmasam bile ve bir den fazla vergi ödüyordum. Serbest meslek mükellefliğine baktım fakat bazı konularda kafamda soru işareti var. Mesela serbest meslek mükellefi olduğumda bir mali müşavire ihtiyacım olacak mı ? 3 ayda bir kira üzerinden olan o stopajı ödeyecek miyim? Bunları eğer yapacaksam bunun şahış şirketinden ne farkı olacak benim için. Son olarak da yılda 3-4 sefer fatura kesmemin şahış şirketi veya serbest meslek mükellefliğinden başka bir yolu var mı ?
Merhaba, serbest meslek ile şahıs firması arasında çok bir fark yok. Şahıs firmasını herkes açabiliyor. Serbest meslek mükellefleri genellikle (mali müşavir-avukat vb.)dir.
Serbest meslek olsanız da mali müşavirle çalışmanız gerekmektedir.
Merhaba ben basit usul mükellefiyim halı yıkama işi yapmaktayım. Vergi levhama ek faaliyet alanı olarak diğer temizlik hizmetlerini ekletmek istiyorum bu basit usulden çıkmadan bu hizmeti ekletmem mümkünmüdür?
Yaptığınız işe benzer bir iş olduğundan sıkıntı çıkaracaklarını zannetmiyorum. Fakat tavsiyem, ek işe başlama dilekçesi vermeden önce bağlı olduğunuz vergi dairesinden durumu teyit etmenizdir.
Merhaba, bir oyun sunucum var. Oyun içi bazı şeyleri, açacağım forum sitesi üstünden ücretlendireceğim. Bunun için “şahıs şirketi” açmam zorunlu mu yoksa yıllık belli bir miktar gelire kadar vergi muafı oluyor muyum?
Şimdiden teşekkürler.
Merhabalar, kazancınız süreklilik arz edecek ise şahıs firması kurup teşvik ve hibelerden yararlanmanız daha sağlıklı olacaktır.
g2a.com isimli yabancı bir oyun satış sitesinde satışa başlayacağım. Bu sitede oyun kodları euro fiyatıyla satılıyor. (Bu siteyi oyun sektörünün Amazon’u gibi düşünebilirsiniz, burada da satıcılar vardır, tek farkı oyunlar dijital kodlarla iletilir, fiziksel şekilde bir teslimat söz konusu değildir.) Oyun kodlarını yabancı oyun satış sitelerinden satın alıp (satın aldığım yerler faturaları bana pdf olarak gönderiyorlar) g2a.com’da satacağım. Hesabıma göre yapacağım satış başına en fazla 1.5 – 4 euro arası kar edebiliyorum. Belli bir miktar örneğin 1000 euro g2a.com sitesindeki hesabımda biriktikten sonra ufak komisyonlarla Transferwise isimli bir platform aracığıyla Türkiye’deki banka hesabıma aktaracağım. Bu iş için ileride şahıs şirketi mi kurmam gerekiyor, kuracaksam parayı çektikten sonra mı yoksa çekmeden önce mi kurmam gerekiyor? Bu satışlardan KDV nasıl alınacak, daha doğrusu KDV’si var mı, varsa yüzde kaç? Sonuçta oyun kodlarını Türkiye’den almıyorum, bir Türk e-ticaret sitesinde satmıyorum, ayrıca sattığım ürün fiziksel değil dijital. Sadece gelir vergisi mi alınacak? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Kolay gelsin…
Merhaba, bu işi yapmaya başladıysanız şirket kurmak zorundasınız. Şöyle ki normalde müşterinize mal veya hizmeti teslim ettikten sonra 7 gün içerisinde faturasını kesmeniz gerekiyor.
Yurtdışı hizmet sağladığınız için kdv ödemeyeceksiniz. Fakat tüm beyannameleriniz boşta olsa verilmek zorunda. Ayrıntılı bilgi için numaranızı yazmanızı rica ederiz. (Ekibimizden başkası numaranızı görmeyecek)
merhaba yurt dışından yüklü bi para gelme gibi durumunda :
1. Bu paranın ne sebeple geldigini sorma hakları varmı. Bankanın veya maliyenin.
2. Bu para icin vergi odemem gerekirmi.
3. Bu paranın kaynagı soruldugunda vergi vermemek icin nasıl bir sebep gostermem en iyisidir?
4. Gecmiste gelen paraların vergisini odemedgim icin ceza alırmıyım farkedilince? Alırsam bu nasıl bir ceza olur.
Merhaba,
Gelecek olan para yüksek miktarda veya dikkat çekecek bir tutar ise sorma hakları var.
gelecek olan paranın konusuna bağlı olarak sorunuzun cevabı değişir. Ticari kazanç geliri ise vergi verilmesi gerekir.
vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.
Tabi ki, geliriniz süreklilik arz ediyorsa er geç Maliye’nin radarına takılırsınız.
Merhabalar bir sorum olacaktı cevaplarsanız çok memnun olacağım
Hali hazırda gıda sektöründe çalışmaktayım, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışıyorum, işsizlik maaşı alma şartları olan son 3 yıl içinde 600 gün prim ve son 120 gün şartlarını taşıyorum, malum işten çıkartma yasağı var ancak çalışanlar işsizlik maaşı alabilsin diye çıkış kodu 05 (belirli süreli iş sözleşmesinin feshi) üzerinden verildiğini duydum, sizce bu mümkün mü, kçö ve nakdi ücret desteği alamıyorum
Merhaba, normalde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile işe girişiniz yapıldığından “belirli süreli iş sözleşmesinin feshi” şeklinde çıkarıldığınızda yaptığınız işlem pek sağlıklı olmayacaktır.
Merhaba, freelance tasarımcıyım ambalaj tasarım hizmeti veriyorum. Fatura kesmem gerekiyor. Faturayı tanıdığımın medya şirketi üzerinden kesip %18 KDV yi tanıdığıma ödemesini yapsam sorun olur mu? Tanıdığıma %18 KDV dışında bir ödeme yapmam gerekir mi? Son olarak medya şirketinden ambalaj tasarım hizmeti olarak fatura kesebilir miyiz? Teşekkürler.
Merhaba, öncelikle verdiğiniz hizmetin karşılığında anlaşılan tutarlar sizin hesabınıza yatıyorsa ileride sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Kestiğiniz faturadan hem kdv hem de geçici vergi(yapılan kar üzerinden hesaplanan vergi) hesaplanmaktadır.
Son olarak ana sözleşmesi veya nace kodlarında “ambalaj tasarım hizmetlerini” kapsayan iştigal konusu varsa tabi ki kesebilirsiniz.
Merhaba mesela 8 ay önce bir iş için para aldım (dijital) internet üzerinden vermiş olduğum bir hizmet için bunun faturasını 8 ay sonraya kesebilir miyim sonuç olarak teslim süreci uzun olabilir yoğunluktan dolayı teslim süreci uzayabilir bunun için ödeme aldıktan sonra yerine hizmet verdikten sonra fatura kesmiş sayılır mıyım yoksa geriye dönük fatura kesmiş mi olurum ?
Merhaba, önemli olan ödemenin alınma tarihi değil, hizmetin teslim tarihidir. Hizmetinizi müşteriye sunduktan sonra +7 gün içinde faturasını kesebilirsiniz.
Merhaba, ben YouTube a video çekmeyi 2 sene önce bıraktım, adsense hesabımda 900 TL para var ben bu parayı çekmek istiyorum ama çektiğim zaman vergi vermek zorunda mıyım ? Sadece bir seferliğine çekicem o kadar
Merhaba, Vergi İletişim Merkezi Alo 189 ‘ dan bilgi almanızı tavsiye ederim.
Merhabalar,
Veri girişi işleri yapıyorum, ürün maliyeti girilirken KDV gibi iskonto miktarını da mı göz ardı ederek ürünün firmaya yarattığı maliyeti yazmalıyım? Yani KDV hariç 10 liralık bir ürünü %80 oranında iskontoyla 2 lirayla sattıysak maliyet kaydı yine de 10 lira olarak mı kalmalıdır?
Merhabalar, muhasebesel olarak maliyet çalışmaları vergi vb. yükümlülükler dahil edilmeden yapılmaktadır.
Merhaba. Sokağa çıkma yasağının gelmesiyle beraber e devlet üzerinden işyeri muafiyet görev belgesi formu çıkardım. fakat işyeri adresim yanlış gözüküyor. Ne yapmam gerekiyor, e devlet üzerinden adres değişikliği yapmak istedim fakat işyeri adresi değişikliğine dair bir şeyle karşılaşmadım.
Merhaba, sistem çok yeni olduğu için böyle bir hata ile karşılaşıyor olabilirsiniz. Bağlı olduğunuz vergi dairesi ile görüşmenizi tavsiye ederim.
Freelance tasarımcıyım verdiğim hizmet karşılığında fatura istendi. Serbest meslek makbuzu benim için uygun mudur? Değilse ne yapmam gerekir. Teşekkürler.
Merhaba, eğer firmanız varsa yaptığınız nace koduna bakmak gerekir. Yazdığınıza göre fatura kesmelisiniz.
mehaba yurt dışında stoksuz e ticaret yapıyorum türkiyeyeye sadece gelir vergisimi vermeliyim. teşekkürler.
Merhaba, geliriniz süreklilik beyan ettiğinden şirket açıp gelir vergisi – kdv – muhtasar ve geçici vergi beyannamelerinizin verilmesi gerekiyor. Şirket kurmak içim bir çok teşvik ve hibe var. Ayrıntılı bilgi için numaranızı yazmanızı rica ederiz. (Ekibimizden başkası numaranızı görmeyecek)
şirket kurmadan bireysel olarak satış yapıyorum yinede kdv – muhtasar ve geçici vergi beyannamelerin verilmesi gerekiyormu
Türkiye’de bulunan hesaplarınıza para geliyor mu geliyorsa müşterilerinizden mi geliyor. Eğer durum bu şekilde ise şirket açıp bahsettiğiniz beyannamelerin boşda olsa gönderimi yapılmalı.
her şeyi yurt dışında yapıyorum sadece elde ettiğim karı türkiye bankama çekiyorum
Elde edilen gelirlere göre değişebilir. Benim size tavsiyem, Alo Maliye (189) dan bilgi almanızdır. Hatta alabiliyorsanız özelge talep edin.
Çeviri öğrencisiyim, 2020 yılı içinde çeviri işi yapıp birkaç ayda toplam 4000 lira gelir elde ettim. Mezun olunca şahıs şirketi kurup mesleğimi yapmayı düşünüyorum. Bu gelirler bana sorun yaratır mı?
Merhabalar, geliriniz süreklilik beyan ediyorsa sıkıntı yaratabilir. Eğer geliriniz sürekli olarak devam ediyorsa mezun olmayı beklemeden firma kurmayı düşünmelisiniz. Genç olduğunuz için bir çok teşvik ve hibe var. Ayrıntılı bilgi için numaranızı yazmanızı rica ederiz. (Ekibimizden başkası numaranızı görmeyecek)
Merhabalar, ben şu günlerde şahıs şirketi kurma sürecindeyim. Merak ettiğim bir şey var ve bunun durumuna göre net karar alacağım. Güncel olarak üniversite okumaktayım ve devletten KYK bursu almaktayım, şahıs şirketi kurarsam bu bursum kesilir mi?
Merhabalar, şahıs şirketi kurduğunuzda bağkura da geçmiş olacaksınız. Büyük ihtimal kesilir kanaatindeyim.
Merhaba yurt dışından moneygram ile 2 defa 16 bin tl para geldi bu para için vergi ödemem gerekli mi veya herhangi bir birime söylemem lazım mı? İleride bana bi sıkıntı yaratır mı ?
Merhaba, öncelikle sürekli olarak para gelecekse bir firma açarak gelirinizi beyan edip vergisini ödemeniz gerekmektedir. Eğer 2 kereye mahsus geldi ise incelemeye takılmaya riskiniz düşük ama her zaman böyle bir risk var. İzahat isteyebilirler.
Mrb yeni kuracağım mobilya firmasında aylık 30 tkm 750 dm fatura ihracat olucak ins SSK maliyetleri elemanların teşvikleri devletin teşvikleri nedir. İhracat yapan firma SSK ne kadar öder. Çok teşekkür ediyorum .
Merhabalar, sattığınız malların alımında ödediğiniz kdvyi kdv iade ile nakten alabilirsiniz veya vergi – ssk borçlarınızdan mahsup isteyebilirsiniz. Ayrıca yeni firmanızda çalışacak kişiler ile ilgili ssk teşvik çalışması yapılabilmesi için firmanızın bilgilerinize ihtiyacımız olacaktır. Ayrıntılı bilgi için numaranızı yazmanızı rica ederiz. (Ekibimizden başkası numaranızı görmeyecek)
3 ay özel bir şirkette işkur iş başı proğramı ile çalıştım..31 mart 2021 tarihi itibariyle sürem dolsu ve 06.04.2021 tarihi itibari ile başka bir işe girmek için ayrıldım..bu şekilde ayrılmamın işverene bir cezası varmı?çünkü onlar bizim seni çalıştırmamız lazım yoksa ceza öderiz 1 sene işkurdan tekrar eleman alamayız dediler..bu yüzden işkurdan ayrı çalıştığım 6 gün paramıda vermediler..işkur sürem dolup çıktığım zamanda işverene ceza varmı bu şekilde?
Merhaba, işbaşı eğitimden yararlanan kursiyer sigortalı olarak işe alınmalıdır. İşçi kurs bitiminde devam etmediğinde, firma o kursiyerin yerine bir başkasını sigortaya alarak ceza yemekten kurtulabilir. Bunu yapmadığında 1 yıl İşkur programlarından yararlanamaz.
Merhaba. Şubat ayına kadar kısa çalışma ödeneğinden yararlanıyordum. Sonrasından kurumdan çıkışım yapıldı. Tekrar kısa çalışma ödeneğinden yararlabilir miyim?
Merhaba, kısa çalışma ödeneği başvurularını şirketler yapmaktadır. Siz işyerinizden ayrıldığınız için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamazsınız.
merhaba ben bi firmada çalısıyorum aynı firmada üniv. stajımıda yapıyorum işveren ppandemi dolayısıyla çalısma süremi azaltıp kçö den yararlanabileceğimi söyledi kçö alırken staj yapmam kçö kesilmesini veya iş verene problem yaratır mı
Merhaba, normalde staja devam zorunluluğu var. Staj da sıkıntı yaşamamanız için staj danışman hocanıza sormanız da fayda olacaktır.
Merhabalar,
Fatura hakkında bilgi almak istiyorum. Şahıs firmasından Limited firmasına geçiş yaptık. Kısa süreliğine e arşiv faturası kullanıyoruz. Kullanmamız hukuksal anlamda sorun olur mu? Normalde kesilir mi? Alım yaptığımız karşı firma ısrarla e arşiv olarak değil e fatura olarak kesebiliriz diyorlar. Doğru mudur? Bilgi alabilir miyim?
Merhabalar, şirketiniz e fatura mükellefi mi?
(https://ebelge.gib.gov.tr/efaturakayitlikullanicilar.html adresinden vergi no ile sorgulama yapabilirsiniz)
Eğer e fatura mükellefi değilseniz ve karşı taraf e fatura mükellefi ise size e-arşiv fatura düzenlemesi gerekmektedir.
E fatura – e fatura mükellefleri arasında düzenlenir.
E arşiv fatura ise bir tarafın e fatura mükellefi olduğunda düzenlenir.
1) Sal işletmesi,12 Ocak2021 tarihinde 10. 000 TL % 18 KDV hariç mal satın almıştır. KDV peşin ödenmiş, Mal bedelinin % 40’ı için çek düzenlenerek verilmiş, geri kalan kısmı için de 25 gün vadeli senet verilmiştir. bu souyu yaparmısınız
Beklemediğimiz bir soru oldu gerçekten 🙂
153 TİCARİ MAL (B)
191 İND. KDV. (B)
100 KASA (A)
103 VERİLEN ÇEK VE ÖDEME EMİR. (A)
321 VERİLEN SENETLER(A)